Projects outdoor

Catamadraal

2016
Catamadraal is een opdracht van de Boschparade 2016, een vloot varende kunstwerken in Den Bosch, geïnspireerd op het werk en de visioenen van Jeroen Bosch. Het is een van de vele manifestaties in Den Bosch ter gelegenheid van zijn 500ste sterfdag.

Catamadraal gaat uit van de tijd en omgeving waarin Bosch leefde en werkte. In de Middeleeuwen en in het werk van Bosch was religie alom aanwezig. De hoge gotische kerken waren bij uitstek een uiting van de almacht van de kerk. Voor de Boschparade 2016 maakten we de ultieme kerk, een kathedraal. Niet de zware steunberen aan de buitenkant zijn de inspiratie, maar het lichte lijnenspel van de pilaren en bogen aan de binnenzijde van het de kathedraal. Het schip van de kerk werd het schip op het water, ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd, als een catamaran met lange zuilen die naar de hemel reiken. Deze zuilen moet wijken voor de dagdagelijkse werkelijkheid: voor de bruggen over het water. Ze buigen, maar elke keer veren ze weer vanzelf omhoog.

Concept/beeld: Ellen Rijk i.s.m. Ad Roefs
Geluidscompositie: Joost van Dijk

Foto”s: Joost van Dijk, Ben Nienhuis en Ellen Rijk

Video: Omroep Brabant

Zinderzon

2015
Zacht rimpelend water op de glanzende oppervlakken van de drijvende spiegelscherven.
Kleurrijk vanuit het zuiden, contrastrijk en met een diepe spiegeling vanuit het noorden. Afhankelijk van het weer -zon, bewolking of knalblauwe lucht – ,  van de windrichting, van de tijd van de dag en van de positie van de kijker vernderen de kleuren van de spiegels en van het water van de Reusel, waarin Zinderzon drijft.

Zinderzon is gemaakt voor kunstroute  Landart Diessen en geïnspireerd op een uitsnede het schilderij ‘Weg met cypressen’ van Vincent van Gogh. 

Foto’s: Sahin Sisic en Ellen Rijk

Video: Camera Sahin Sisic, montage: RudiKlumpkens

Troostvloot en Allegorie van de Kwaadheid tijdens Beyond Borders

2015

Foto’s: Ernest Potters, Rudi Klumpkes en Ellen Rijk

Liefste Lief

2014
Werkperiode in art-villa Garikula, Georgië.

Liefste Lief was een locatieproject met brieven, geschreven door bezoekers van het Garikula,  die als gevouwen bootjes met het water van de Tedzamirivier meegegeven zouden worden. Gedurende de hete, droge werkperiode werd de waterstroom steeds kleiner, tot er geen water genoeg om de bootjes mee te voeren. De gevouwen briefbootjes zijn meegenomen naar huis, en wachten op een gelegenheid om hier in het water gezet te worden.

Foto’s: Genevieve en Ellen Rijk

Luctor et Emergo

2012
Wat heeft een walrus, die wanhopig probeert om zich op een rots in de branding te hijsen, gemeen met de schilderijen van Jheronymus Bosch? En hoe verhoudt zich dit tot luchtbedden op het water? De absurditeit van vallen en opstaan, worstelend met het water of het leven zelf, dat is waar het hier om draait. We tonen hierbij de tragiek van het leven. Iedereen die weleens geprobeerd heeft om zo soepel en elegant mogelijk op een luchtbed te kruipen, weet, dat de onvrijwillige melodramatiek en humor van deze actie iets essentieels omvat: sterven om opnieuw geboren te worden, en dan het liefst als pinguin.  Luctor et Emergo is geïnspireerd op de gedrongen, vervormde figuren op de schets- en studiebladen van Jheronimus Bosch. In de werken van Bosch ziet men de worsteling van mensen met de regels van het leven en met het vooruitzicht van de dood. Luctor et Emergo – ik worstel en kom boven – was een opdracht van de Boschparade. De Boschparade is een vloot varende kunstwerken in Den Bosch, geïnspireerd op het werk en de visioenen van Jeroen Bosch.  www.boschparade.nl.

Concept/beeld: Ellen Rijk. Choreografie: Ulrike Doszmann.

Foto’s: Dorot Sobczyk en Ton Verhoeven

Videocamera: Sahin Sisic. Montage en geluid: Joost van Dijk

Troostvloot

2011
De houten boten van Troostvloot zijn in vorm en afbeeldingen gebaseerd op elementen uit de gotische architectuur. De bootjes zijn als het ware liggende kapellen op het water. Kapelletjes zijn kleine heiligdommen, ze roepen op tot stilte, contemplatie en bezinning. Religieus of niet, mensen zoeken er rust en troost, voor verdriet over de dood of over het leven.
Troostvloot was een opdracht van de Boschparade 2011, een vloot varende kunstwerken in Den Bosch, geïnspireerd op het werk en de visioenen van Jeroen Bosch.

Foto’s: Dorot Sobczyk en Ben Nienhuis

Troostvloot

2011
Publieksperformance met Troostvloot tijdens de L’Avventura Stadswandeling, een culturele ontdekkingstocht die elk jaar in een andere wijk van Tilburg werd gelopen. 
Regie: Claire Leenaers

.Foto’: Ellen Rijk

Troostvloot tijdens Allerzielen.nu in Biezenmortel

Allerzielen.nl wil met kunst gelegenheid bieden de doden te herdenken door het vieren van het geleefde leven. 
Geluid: Joost van Dijk
Tekst: Heleen Volman
M.m.v. Claire Leenaers 

Foto’s: Ellen Rijk

Allegorie van de Kwaadhied

2010
Een opdracht van de Boschparade de Boschparade 2010, een optocht over het binnenwater in Den Bosch, geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch&amp. De werken van Jheronimus Bosch zijn fraai en fascinerend, maar tegelijkertijd stoten ze af vanwege de gruwelijke taferelen en vooral door de gemene gezichtsuitdrukkingen. Geïnspireerd op Bosch tekende de Oekraïnse kunstenaar Sergii Sabakar gemene koppen voor de parlemoer gekleurde boot met zwemmer van Ellen Rijk.

Foto’s: Dorot Sobczyk en Tom Brooijmans

Vervolg Allegorie van de Kwaadheid: Schuilboot

Tijdens 10-10-10, een eendags-geruillabeeldenpark in Antwerpen en tijdens Landart Diessen 

Foto’: Ellen Rijk.

Twee Tafels / Le Plat Pays

2007
Site-specific werk in opdracht van Eurolandart, Sint Oedenrode
Groots, weids, open of genadeloos verloren. Haat of liefde? Het is een deel van je zelf.
Luistertafel heeft een geglazuurd tegeltableau met Ellen’s landschap als tafelblad. Zittend kun je luisteren naar de stemmen van 3 boeren uit Frankrijk, Duitsland en Nederland die vertellen over hun landschap.  Verteltafel is een even grote tafel: dezelfde vorm, met teksten op het tafelblad.Aan deze tafel kun je praten, kun je naar elkaar luisteren, bij elkaar stilstaan en bij elkaar zitten. Kortom: elkaar ontmoeten. Tijdens Festival De Taal van de Stad in Tilburg waren live de verhalen te horen van drie vrouwen uit Sint Oedenrode, voorgelezen door Lisah Baert, Peerke Malschaert en Lonne Gosling. 

Foto’s: Sahin Sisic, Jasper Nederhof en Ellen Rijk

Plonsfoto's

2003

Foto’s: Pietjan Dusee

De wereld stort ineen...

2005
Drijvende foto’s tijdens het SpringWindFestival, een kunstenfestival op een eilandje in de Dnepr bij Kiev en tijdens Beelden in de Aa.in Schijndel. 

Foto’s: lada Nakonechna en Ellen Rijk

Dieu le Veut

2003
Paviljoen over het contrast tussen onze binnen- en buitenkant, tussen ingetogenheid en uitbundig plezier. 

Foto’s: Sahin Sisic en Ellen Rijk