My work

Over Ellen Rijk en haar werk.

Ellen Rijk is vooral actief in de beeldende kunst, maar daarnaast ook in het theater/film. Haar werk is te zien in galeries in Nederland en het buitenland, op verschillende nationale en internationale festivals en andersoortige podia.Hoewel keramist van oorsprong, maakt Ellen Rijk gebruik van zeer diverse materialen. Zij brengt tekeningen, computerprints, zeefdrukken, kleur, foto’s, video en taal samen in ruimtelijke constructies. Solide materialen zoals keramiek, hout en metaal worden gecombineerd met vloeibare, kwetsbare materialen zoals water en parafine.
De confrontaties tussen deze ‘werelden’ kenmerken haar werk.
Individuele werken vormen samen tijdelijke installaties die een pas-de-deux aangaan met de tentoonstellingsruimte, die daardoor een extra betekenis krijgt.
Dit leidt tot de opzet van ‘installaties’ als levensgrote kijkdozen waar je door heen loopt. Het zijn werelden die voor het beschouwen betreden moeten worden en die de toeschouwer letterlijk en figuurlijk omhullen en tot onderdeel van het werk maken. Het beeld speelt een spel met de kijker.
Eerder de verleiding dan de confrontatie is daarbij de sleutel.
Ellen Rijk gebruikt bewerkingen van foto’s van haar zelf en haar omgeving; want door zichzelf te tonen, toont zij haar beeld van de wereld.
In een aantal werken is beweging en dans een metafoor voor het leven. Ook water is een belangrijk thematisch element, niet alleen als inspiratiebron, maar ook als bewegelijk en doorschijnend materiaal.

In een op hol slaande wereld, waarin alles snel moet, focust het werk van Ellen Rijk in op de tijd, die zij als het ware fixeert. Dat leidt tot een hoge mate van intimiteit en nodigt uit tot bezinning.
In haar installaties lijkt de tijd een moment stil te staan.